Skip to content

Keating over centrum gebed

Stilte is Gods eerste taal
al het andere is een slechte vertaling daarvan. 
Om die taal te kunnen horen, 
moeten we leren om stil te zijn en te rusten in God.

Thomas Keating

Aan het einde van een kloosterretraite in abdij Koningshoeven nog even de kloosterwinkel in. Naast het trappistenbier ook de boeken langs. Daar heb ik er nog niet voldoende van 😉 Een boek trok me aan: Leven uit Liefde van Thomas Keating.

Een boek wat me leerde wat gebed ten diepste is: stil zijn voor en met God. Geen woorden meer nodig hebben, stil zijn en zwijgen, ontvangen en geraakt worden. Verrassend genoeg ontdekte ik dat het juist gaat over wie ik ben, als mens, verbonden met God, ten diepste mezelf. Dat de behoefte aan stilte misschien wel voort komt uit een donkere nacht van de ziel, een proces waar je als mens gewoon doorheen kunt gaan. Daarover vast later meer. 

Stil worden klinkt dan weer prettig eenvoudig en dat is het toch niet helemaal. Want wat gaat er niet allemaal door mn hoofd als ik stil wordt. Alle gedachten krijgen dan ruim baan. Wat voel ik in mezelf? Is er wel ruimte voor God?

Thomas Keating heeft met centrum gebed een manier gevonden die leert om echt stil te worden, om open voor God te zijn. Om God als centrum te hebben. Een manier om je relatie met God vorm te geven en te verdiepen. Je kunt op de volgende manier centrum gebed oefenen

  • Kies een gebedswoord als symbool voor je intentie om in Gods aanwezigheid te zijn. Je kunt een woord kiezen als: rust, verlangen, Jezus, vreugde, aanwezig enz.
  • Zoek een comfortabele plek om te zitten met je ogen gesloten.
  • Introduceer kort het gebedswoord als teken van Gods aanwezigheid in jou.
  • Elke keer als je gedachten of gevoelens langs vliegen, ga je rustig terug naar dat ene woord.
  • Neem aan het einde van het gebed nog een paar minuten stilte
  • Als je wil kun je ook een kaars aansteken of een icoon neerzetten, je kunt je aandacht dan daar op richten op het moment dat je gedachten wegdwarrelen.

Met een minuut of 20 stil zijn verdwijnt de ruis, je gedachten en ontstaat een diepe stilte waarin je de ontmoeting met God kunt ervaren. Kan –  want het gaat niet om wat je ervaart, het gaat erom dat je open staat voor God en dat Zij haar werk in je kan doen, of je dit nu merkt of niet. Het is echt een praktijk om te oefenen waar langzamerhand de vrucht van zichtbaar wordt.

Een app die je hierbij kunt gebruiken kun je vinden voor Android en Apple.