Over Ingeborg

Op Kloostertijd schrijf ik over mijn dagelijks ritme van leven, alledaagse spiritualiteit en zoektocht naar contemplatie. Hierin springen de woorden beschikbaar en kwetsbaar op, woorden die centraal zijn in de leefregel van de Northumbria Community waar ik companion (oblaat) ben. Stadsklooster Arnhem is mijn thuis waar ik woon met Jan-Henk, acht andere huisgenoten, een poes en een konijn. Mijn twee dochters zijn intussen uitgevlogen. Nieuwe en oude monastiek en contemplatie hebben mijn hart en daar deel ik graag over. Graag kijk ik vanuit verschillende kanten naar levensthema’s en zoek ik de trage vragen op. Zo is leven, zo is geloven.

Rilke verwoord dit zo:

Heb geduld met de onopgeloste zaken in je hart
en probeer de vragen zelf te koesteren,
alsof ze afgesloten kamers waren
of boeken geschreven in een zeer vreemde taal.

Zoek niet naar de antwoorden,
die je nu niet gegeven zouden kunnen worden,
omdat je ze niet zou kunnen leven.
Want het komt erop aan alles te leven.
Leef de vragen nu.
Misschien dat je dan, ergens in de verre toekomst,
langzaam maar zeker, zelfs zonder het te merken,
je je weg naar het antwoord leeft.

Rainer Maria Rilke

Opleiding en werk

Ik werk voor de International Baptist Theological Study Centre als Learning Network Coördinator. Daarnaast werk ik bij het Baptisten Seminarium oa. als docent Spiritueel Liturgische Vorming en in permanente educatie van voorgangers. Hiervoor heb ik 12 jaar als gemeentebegeleider gewerkt, samen ontdekken wat Gods weg met de gemeente is, is hierin een belangrijke kernvraag.

Ik heb de opleiding Geestelijke Begeleiding aan de PThU/Titus Brandsma Instituut afgerond en ben een van de initiatiefnemers van Contemplatio, een netwerk dat zich richt op contemplatieve vernieuwing van de kerk en betrokken is bij de master Christelijke Spiritualiteit op de TU Kampen.

Studeren en afwisseling zit in mijn bloed en ik ontdek de samenhang tussen verschillende dingen. Want hoe valt een lijn te ontdekken in werken als oefentherapeut-Mensendieck in een Gezondheidscentrum in Rotterdam Delfshaven met als specialisatie psychosomatische oefentherapie, werken als trainer en adviseur in organisaties, bedrijven en kerken, en een theologiestudie? Intussen merk ik dat ik deze ervaring kan integreren in begeleiding van individuen, groepen en organisaties.

Schrijfsels

Een aantal essays zijn omgewerkt en toegankelijker gemaakt in series van blogs. Onderscheiding is een thema waar mijn hart ligt. Kijk wat ik hierover geschreven heb.

Ik ben lid van Spiritual Directors International, aspirant lid van Gaandeweg en onderschrijf hun Guidelines for Ethical Conduct en gedragsregels .

Wil je meer over me weten? Kijk dan eens op Facebook of LinkedIn. Of luister naar onderstaand interview bij Nog even Zondag.

Of luister naar deze aflevering van de podcast over leefgemeenschappen