Skip to content

Vrouwen als voorbeeld

Deze week even niet aan het werk, wel aan de studie. Tussendoor loop ik even de stad in en in de Douglas zie ik opeens cadeautjes voor de Vrouwendag op 8 maart alsof het secretaressedag is. Not dus. Het gaat om recht, om solidariteit, om gelijkwaardigheid. En gelijkwaardigheid koop je niet met cadeautjes. Voor mij is 8 maart een dag om stil te staan bij vrouwen die mijn voorbeeld zijn, die mij inspireren,  vrouwen van lang geleden, vrouwen van nu. Een paar ervan plaats ik voor het voetlicht.

Hild of Whitby

Als eerste Hild of Whitby. Rond haar 50e is ze gastvrouw van de synode van Whitby. De spanning tussen de Rooms-Katholieke Kerk en het Keltische Christendom is op zijn hoogst. De manieren van doen en leidinggeven zijn verschillend. Pasen wordt op verschillende data gevierd en tegelijk komen ze elkaar voortdurend tegen. Het debat is stevig en Hild neemt het op voor de Kelten. De koning kiest uiteindelijk voor de kant van de Rooms-Katholieke Kerk. En Hild kiest er voor om daarin mee te gaan. Kortom een vrouw die veel vrouwen ook nu inspireert: pionier, mentor, docent en gastvrije bestuurder.

Sarah Miles

Sarah Miles heeft met haar boek Take this bread mijn gedachten en praktijk rondom de Maaltijd van de Heer ofwel Eucharistie sterk beïnvloed. Als zoekende kok en journalist liep ze zo maar op een zondagochtend nietsvermoedend een kerk binnen, ging zitten, liet de dienst over zich heen komen en nam deel aan de Eucharistie. Een intens moment dat haar leven op de kop zette.

Christine Sine

Met mijn collega’s waren we jaren geleden de Nieuwe Samenzweerders van Tom Sine aan het lezen. Ik ontdekte vervolgens de boeken en blogs van Christine Sine  over spiritualiteit van het dagelijks leven met mooie en alledaagse gebeden. Haar boek Godspace gaf me een andere rustiger kijk op het gewone leven, leerde me dat er niet zoveel moest, dat ritme belangrijk is.

Margaret Guenther

Margaret Guenther met haar boek Holy listening heeft mij geïnspireerd om de kant op te gaan van geestelijke begeleiding. De metafoor van de geestelijk begeleider als vroedvrouw en haar visie vanuit gastvrijheid hebben me hierin op weg geholpen.

En nog meer

Natuurlijk kan ik nog meer vrouwen voor het voetlicht halen: mijn dochters als eerste, stoere dames die studies doen waarbij ze als vrouwen in de minderheid zijn. Toch zijn dit de studies van hun hart en doen ze de dingen waar ze goed in zijn! Vriendinnen die laten zien hoe je je passie kunt volgen, juist ook in je werk. Vrouwen die ik ontmoet heb in mijn leven en die in gesprekken en levenswijze voor mij een voorbeeld zijn, moedige keuzes maken of juist vol kunnen houden in ingewikkelde situaties. Dank aan jullie!

Meer lezen van en over vrouwen: kijk dan eens naar de boeken hierboven en naar de tags vrouwen en woestijnmoeders hieronder.