Skip to content

Een onverwachte ontmoeting

Vrijdagochtend vroeg in Amsterdam, begin van een college. Het beamerscherm knippert aan, een beeld verschijnt. Zo maar een vraag van een student: wat is die afbeelding op je laptop? Een kort verhaal ontspint zich.

Zomer 2015, vakantie in Schotland, het regent veel, er zitten scheuren in de vouwwagen. We kiezen voor een weekje zon en warmte in Yorkshire. Een middagje toeren langs de kust brengt ons in Scarborough, ja van dat liedje. Een haventje als een kermis, we willen zo snel mogelijk weg. Verder rijden. Wat is er nog meer te zien?

Whitby, een mooi kustplaatsje, komt in ons vizier. We parkeren de auto bij Whitby Abbey en nemen een kijkje. Wat een verrassing! Een plek met geschiedenis. Een plek waar de ruïne van de kathedraal een eenheid vormt met haar omgeving. Er is geen binnen, er is geen buiten. De lucht zie je overal! Op sommige plekken voel je de wind door je haren, andere plekken zijn heerlijk beschut.

En dan het verhaal van Whitby. Verbonden met het verhaal van Hild of Whitby. Hild (614-680), een nichtje van de koning van Northumbria, laat zich dopen op haar 13e en leeft achter de schermen. Op zoek naar haar roeping, ontmoet zij St. Aidan, die haar vraagt een vrouwenklooster te stichten. Een pionierende vrouw!

Na een tussenstop waarbij ze een ander klooster leidt trekt ze naar Whitby. Daar sticht zij opnieuw een klooster, met zowel een mannen- als vrouwengemeenschap. Zij moedigt mensen aan, schoolt en mentort hen.

Rond haar 50e is ze gastvrouw van de synode van Whitby.  De spanning tussen de Rooms-Katholieke Kerk en het Keltische Christendom is op zijn hoogst. De manieren van doen en leidinggeven zijn verschillend. Pasen wordt op verschillende data gevierd en tegelijk komen ze elkaar voortdurend tegen. Het debat is stevig en Hild neemt het op voor de Kelten. De koning kiest uiteindelijk voor de kant van de Rooms-Katholieke Kerk. En Hild kiest er voor om daarin mee te gaan.

Kortom een vrouw die veel vrouwen ook nu inspireert: pionier, mentor, docent en gastvrije bestuurder.
Op het leven van Hild heeft de Northumbria Community een liturgie gebaseerd.

Een kort gebed hieruit:

Het verlangen van mijn ziel is om het gezicht van God te zien
en te rusten in Zijn huis
Het verlangen van mijn ziel is Uw Woord te bestuderen
en de weg naar God te leren
Het verlangen van mijn ziel is bevrijd te worden van alle angst en troosteloosheid
en te delen in Christus opstandingsleven
Het verlangen van mijn ziel is mijn Koning te volgen
en altijd zijn bedoelingen te bezingen
Het verlangen van mijn ziel is om de poorten van de hemel binnen te gaan
en het licht te zien dat voor altijd schijnt

Lieve God, U alleen weet
wat mijn ziel echt verlangt
en U alleen
kan deze verlangens verzadigen

foto: Whitby Cathedral, zomer 2015