Skip to content
een bron zes stromen

Richard Foster over zes stromen…

Er waren eens zes mensen in een woestijn…

Een verhaal van lang geleden – bron onbekend- wortelend in de Renovare traditie, geïnspireerd op Een bron, zes stromen van Richard Foster. 

Na een lang dorstige wandeling door een uitgestrekte woestijn ontdekken de zes mensen plotseling een prachtige waterval. Het water komt uit de rotsen ver boven hen. Een paar meter rond de waterval is alles groen. Er groeien zelfs struiken en een enkele boom. Vanuit het kleine meertje aan de voet van de waterval stroomt er een riviertje de woestijn in. Als ze de waterval zien, reageren ze op verschillende manieren.

Op de knieën

De eerste gaat op haar knieën bij de waterval zitten en neemt kleine slokjes van het water. Zij komt tot rust bij het water na de lange wandeling en gaat daar stilletjes zitten om niet het alleen het water, maar de hele waterval tot zich te nemen. Contemplatie.

Aan het wassen

De tweede valt op de grond en gaat met zijn hoofd boven het water hangen. Nu kan hij zichzelf goed zien in de reflectie van het water. Hij ziet dat hij erg vies is en gebruikt het water om met zijn handen zijn gezicht te wassen. Opnieuw kijkt hij in het water. Hij ontdekt nieuwe plekjes die schoner kunnen en opnieuw wast hij zich in de reflectie van het water. Heiligheid.

Spring het water in

De derde springt zonder aarzeling in de rivier. Neemt slokken water tot zich en gaat spelend in de rivier lopen spartelen. Uiteindelijk laat zij zich met de stroom van rivier meezakken naar andere plaatsen. Charismatisch.

Zie de droogte

De vierde ziet de rivier en kijkt gelijk naar de woestijn achter zich. Wat zijn er nog veel plekken in de woestijn die dit water van de rivier ook nodig hebben. Is het wel rechtvaardig om hier te lang bij de rivier te blijven als er zoveel plekken van droogte zijn? Hij pakt een emmer, vult die met water uit de rivier en gaat de woestijn om water te gieten op de plekken waar het erg droog is. (sociale gerechtigheid).

Van deze bron wil ik delen!

De vijfde gaat op zijn gemak bij de rivier zitten en gaat de rivier bestuderen. Zij wil weten waar de rivier vandaan komt, hoe die stroomt en welke kant die opgaat. Dan gaat zij op reis de woestijn in om anderen over deze rivier te vertellen. (evangelisch)

Kanalen graven

De zesde realiseert zich dat tot een paar minuten geleden deze rivier nog onzichtbaar voor hem was. Hij heeft hem nu gevonden, maar voor hoe velen in de woestijn is de rivier nog steeds onzichtbaar? Hij pakt een schep waarmee hij kanalen gaat graven. Door deze kanalen kan het water van de rivier stromen naar plaatsen waar de rivier tot nu toe onzichtbaar was en zo zichtbaar worden voor iedereen. (incarnatie)

In welke van deze zes mensen herken jij jezelf het meest?

In verschillende gemeenten heb ik met deze verhalen en deze zes stromen gewerkt. Wil je meer weten dan zie je hier meer over zes stromen van geloven. Het verhaal er achter kan ik je natuurlijk ook vertellen!