Skip to content

Het ritme van je leven

 Jij neemt de pen –
en de lijnen dansen.
Jij neemt de fluit –
en de tonen schitteren.
Jij neemt het penseel –
en de kleuren zingen.
Hierom hebben alle dingen betekenis en schoonheid
in die ruimte zonder tijd waar Jij verblijft.
Hoe zou ik dan ook maar iets verborgen kunnen houden voor Jou?

 

Dag Hammarskjöld

Als tiener las ik voor het eerst Merkstenen, de dagboeken van Dag Hammarskjöld. Dat stond thuis in de boekenkast. Het raakte me toen en nu nog steeds. Zo is dit boek een deel van mijn verhaal geworden. Indrukwekkend zo'n dagboek van iemand die zo op zoek was naar wat leven geeft, worstelde met zichzelf en zich tegelijk volop inzette voor recht en gerechtigheid als secretaris generaal van de VN. Over zijn leven is een biografie geschreven. Maar hoe zou hij zijn biografie zelf geschreven hebben? Waar zou hij iets van God, van de Ander opgemerkt hebben?

Heb jij wel eens je eigen spirituele autobiografie geschreven? In het opschrijven van je eigen levensverhaal ontdek je nieuw dingen over jezelf, over wat je heeft gevormd, over jouw Merkstenen. Je ontdekt patronen en ritmes. Je ontdekt misschien dat je vaak hetzelfde verhaal over je leven vertelt, en dat er ook andere invalshoeken mogelijk zijn.

 

In een spirituele autobiografie beschrijf je je levensweg, je weg die je gegaan bent, waar je op momenten wel en niet iets van God ontdekt hebt. Op deze manier ontstaat er zicht op jezelf, geef je woorden aan je verhaal en ontvouwt zich je leven voor je en ga je lijnen, verbindingen, merkstenen en bestemmingen zien.

Ga vooral op je eigen manier te werk. Schrijf, teken, dicht, maak een collage, gebruik foto’s enz. Hieronder een aantal tips.

  1. Introduceer jezelf aan de hand van een korte omschrijving van je levensloop. Vertel kort iets over de belangrijke mensen en relaties in je leven, je life-events, je werk, je ontwikkeling.
  2. Je hebt in je leven een weg afgelegd. Dat heeft jou gevormd tot wie je nu bent. Vorm je een beeld hoe je door gebeurtenissen, mensen, enz. gevormd bent. Zijn er woorden die een periode markeren, wat zijn de grote merkstenen in je leven? Schrijf aan de hand hiervan een reisverslag van jouw geestelijke weg. Het gaat niet om de uiterlijke gebeurtenissen, maar om wat er innerlijk in je omging. Schrijf zoveel mogelijk in een adem. Houd een ruime marge aan in de rechterkant.
  3. Schrijf nu in de kantlijn welke gevoelens tijdens het schrijven bij je opkwamen of hoe het schrijven verliep. Waar ging het soepel en makkelijk? Waar stroever en met hindernissen? Wat hinderde of belemmerde? Wat dreef je voort? Welke gevoelens kwamen hierbij naar boven?

In geestelijke begeleiding ga ik vaak dieper in op jouw spirituele biografie en krijg je nieuwe perspectieven aangereikt om naar het ritme van je leven te luisteren.