Skip to content

Lessen in pionieren: met mensen

Wie denkt er niet bij het organiseren van een activiteit: voor wie gaan we dit doen? In deze zin zitten al drie woorden waar bij mij alarmbellen gaan rinkelen: organiseren, activiteit en voor! Om met de laatste te beginnen: voor mensen. Al gauw ontstaat dan een groep die zich rot rent en mensen die consumeren. Een groep die plannen bedenkt en mensen die als ze zin hebben mee doen. Wij – zij.  Kan dat ook anders?

Een Vinex wijk in aanbouw aan de rand van Leicester. We staan daar midden in op het bouwterrein. De eerste huizen zijn opgeleverd en mensen zijn aan het klussen en inrichten. Om ons heen plekken waar nog van alles gaat komen, huizen die in de steigers staan en braakliggende velden. Over 10-15 jaar staan hier vijfduizend huizen.

Verschillende kerken samen willen hier present zijn en hebben al een pastor vrijgesteld. De plek waar zij bewoners ontmoet is in een van de modelwoningen. Haar verlangen is om met toekomstige bewoners samen een gemeenschap te creëren. Hoe deze er uit komt te zien is nog onduidelijk. En dat roept vragen op. Wordt het dan wel een christelijke gemeenschap als iedereen zomaar mee mag doen? Wat is de visie van de toekomstige gemeenschap? Waarom woon je er zelf nog niet? Een gesprek volgt. Jazeker wil ik hier gaan wonen met mijn gezin, maar dan iets verderop, meer in het midden van de wijk, niet in deze dure woningen. De visie op de gemeenschap gaan we samen vormen met de mensen die hier komen te wonen, dat heeft tijd nodig. Het gaat niet om mijn plannen en ideeën, maar om wat de mensen hier willen en waar zij hun schouders onder willen zetten. Ja, dan kan het zo zijn dat naast christenen ook mensen die nooit naar een kerk gaan, die niet zo met geloven bezig zijn mee gaan doen in de gemeenschap en mee vorm geven aan wat er gebeurt.

We praten er over door: ‘Waar is God aan het werk?’  ‘Waar zien we iets van God in deze wijk?’  ‘Hoe kunnen we hier op aansluiten?’ Op z’n minst door in gesprek te gaan met bewoners, luisteren, dingen samen gaan doen. Door God niet voor de voeten te lopen door van alles voor anderen te organiseren.  Door samen te werken en zo te zien hoe God werkt in mensen, juist in mensen waarvan wij – kleingelovigen- het misschien niet verwachten.

Benieuwd hoe over 10 jaar deze wijk zich gevormd heeft en wat voor gemeenschap er is ontstaan met de creatieve inbreng van een ieder!