Skip to content

Toerist of pelgrim

Ook zo’n zin om op vakantie te gaan? Hoe ga je op reis? Boek je alles van te voren, verlaat je je op een reisleider? Of ga je op de bonnefooi, al trekkend en afhankelijk van de zon en de regen een plekje zoekend? Beide heeft zo iets eigens. Als toerist wil ik graag zoveel mogelijk zien en beleven van een stad of plek. Waar kan ik allemaal naar toe? Ik zorg dat ik thuis al de kaartjes van het Uffizi in Florence heb besteld, zodat we niet in de rij hoeven. Stel je voor dat ik iets mis… Zo wordt vakantie weer een nieuw activiteitenrijtje. En na een week denk ik, toch maar een dag op de camping, uitslapen, luieren, hier is het ook gewoon mooi, ik hoef niet zoveel.

Het kan ook anders. Ik herinner me een fietsvakantie toen m’n dochters op de basisschool zaten. We fietsten van huis weg, de ene dochter op haar eigen fiets, de ander op een aanhangfiets achter mij aan, Jan-Henk met een fietskar vol kampeerspullen. Op naar Millingen een klein stukje verder. Bijna strandde de vakantie nog voor we Arnhem uit waren. Daar lag m’n dochter, op de grond, onder aan de helling, een scheur in haar helm. Een dag later weer een stuk een dagje met een boot op de Maas, een dagje de omgeving verkennen en na een tijdje was daar Maastricht. Trekken, elke dag een stukje verder, genietend van wat we tegen kwamen. Achteraf lachend over de regen en de schuilplaatsen onder viaducten.

Toerist of pelgrim, twee manieren van reizen, twee manieren van staan in je omgeving, twee manieren van leven.

De aanwezigheid van pelgrims is tot zegen voor een plek, de aanwezigheid van toeristen holt de plek uit. Vakanties zijn soms een kaalslag voor plekken, dus gaat de toerist elke keer verder, opnieuw op zoek naar dat stukje onbedorven land om het te bederven met zijn aanwezigheid.

William Cavanough

Hoe ben jij onderweg? Hoe leef jij? Als een toerist die alles wil zien en beleven, het onderste uit de kan wil halen en thuis op de bank weer uitpuft en ziet waar zij geweest is? Of op reis als pelgrim, gevormd wordt door de reis, door onverwachte ontmoetingen en met Gods ogen naar de wereld kijkt. Ik wil wel weer meer die pelgrim zijn, wat langzamer onderweg, meer tijd voor onverwachte ontmoetingen, leven van dag tot dag, zien wat het leven geeft. Of ik nu op vakantie ben, of gewoon aan het werk.

…als pelgrim reizen is je bewegen in een wereld waarin de lijn tussen heden en verleden, tussen deze wereld en de volgende, tussen wat we heilig en alledaags noemen verdwijnt. De reis die je maakt, de stappen die je zet, zijn ook een reis naar binnen.

Esther de Waal

foto: Old men of store, Schotland, zomer 2015