Skip to content

Mos

Maandagochtend, een heerlijke vakantieweek in de bossen van Bennekom achter me. Vol goede moed rommel ik een ochtendje. De was doen, de tassen leegpakken en ook mijn bureau opruimen. Stapels verzamel ik daar. Ik blader door aantekeningen van Zoom meetings, zet  boeken in de kast en blader door de stapel papers die ik voor mijn opleiding geschreven heb, de supervisieverslagen en eindverslagen. Dan ontdek ik een kaartje met een aantal woorden die ik in een intervisiesessie opschreef. 

‫In de diepte
roep ik tot Jou
zie mij
omarm mij
draag mij

Bodem van leven
Bron van leven
bloei in mij
op alle verlaten plekken
in het zicht.

Herinneringen aan de afgelopen twee jaar borrelen op. Herinneringen aan een vrije val, het gevoel dat veel om me heen weg viel, of anders was dan gedacht. Ik had een jas uitgetrokken, gekozen om meer in kwetsbaarheid en openheid te leven, en dat werd niet altijd begrepen, gewaardeerd of riep verwarring op bij mensen om me heen. En die verwarring ontstond ook bij mezelf, dat gevoel van een vrije val waarin ik chaos, bodemloosheid en eenzaamheid ervaarde. Spannend, doodeng en broodnodig. De wildernis in, alleen, in bevrijdende stilte, met een paar mensen op de achtergrond die iets van mn dwalen begrepen en me niet loslieten.

Mos

Langzamerhand ontstond er weer iets van een bodem of een bedding. Het is een andere bodem dan ervoor, het is zachter, flexibeler, mosachtig. Een bodem met veel ruimte. Tijdens een wandeling deze week zag ik veel soorten mos, groen, veerkrachtig, een bed vormend voor paddestoelen, varens en rode besjes die op de grond waren gevallen.

Die mosbodem geeft iets aan van mijn bodem: geaard, kwetsbaar, vruchtbaar. In de afgelopen 2 jaar is mijn spiritualiteit veranderd en tegelijk in de kern hetzelfde gebleven, meer open gegaan en verdiept en veel wat niet tot de kern behoort is weggedreven. ‘Als de liefde alles wordt’ , met de visioenen van Julian of Norwich, ligt op mijn bureau. Die woorden zeggen veel: Liefde: God in mij, ik in God, Liefde als verbinder in relaties (hoe ingewikkeld die ook kunnen zijn), de Aanwezige in deze gebroken wereld, de wereld in Leven.