Skip to content

Lessen in pionieren: aandacht voor de aarde

Daar komen we we dan aangereden, ons laatste bezoek aan een pioniersplek, een tuin bij een verzorgingshuis. Ik zit al vol met indrukken en denk: dat laatste bezoek laat ik maar over me heen komen…

Een vriendelijke oudere heer ontvangt ons, neemt ons mee naar de tuin waar hij ons van alles liet zien. Elderberries: een tuin bij een verzorgingshuis,  aangelegd en onderhouden door mensen uit de gemeenschap. Een tuin waar biologische groenten groeien voor de bewoners. Een dementie- vriendelijke tuin waar bewoners veilig kunnen lopen. Luisterend naar het verhaal van David maak ik foto’s van de pompoenen. Opeens zie ik de groep in beweging komen. David laat ons kijken naar de groenten die er staan: ‘Kijk maar eens naar deze oogst, in dit seizoen van oogst en dank in stilte voor de oogst!… Draai je maar om en kijk naar het verzorgingshuis, hier wonen mensen aan het einde- in de winter- van hun leven, mensen die weinig bezoek krijgen, eenzaam zijn, bid voor hen!’ Vervolgens neemt David ons mee om het huis heen, om in stilte te kijken naar de tuin en naar het huis, we staan stil op een paar plekken om te bidden voor de bewoners tot we bij de voordeur komen. Opnieuw nodigt hij ons uit om stil te staan neemt ons mee in gebed voor de bewoners.

Eenmaal weer terug in de tuin zegt hij ‘Nu gaan we onze handen uit de mouwen steken. Wie wil bollen poten? Wie wil vegen? Wie wil helpen composteren?’ En we steken onze handen uit de mouwen en wroeten in de aarde om bollen te poten zodat de bewoners in het voorjaar kunnen genieten van de bloemen die gaan bloeien!

Op deze manier wordt het fysieke, het aardse, je omdraaien, lopen, wroeten in de aarde ook een manier van bidden, het een gaat vanzelf over in het andere en het hoort bij elkaar. Dit is waarom de Keltische spiritualiteit mij ook zo aanspreekt!

God van hoop en oogst, we ontmoeten U hier
in wisselende seizoenen en de vruchten die zij brengen
vol van smaak, krokant en goed
aards en vers, geen twee hetzelfde
In uw naam danken we voor regen en zon
onze strijd en successen groot en klein
een hand vol erwten een overlading bonen

Zegen dit land, zegen deze aarde
Laat onze handen, onze gereedschappen gezegend zijn
Ons zwoegen en onze rust
Van het lange wachten in de winter
tot de volheid van de zomer
Zegen deze tuin, zegen de kwekers

Daniel Rutland
uit Celtic Daily Prayer 2