Skip to content

Getijdengebeden

In kloosters is het leven om getijdengebeden gevormd. Vaste momenten op de dag waarop het tijd is voor gebed. Waarop je uit je dagelijkse werk en bezigheden stapt  en je naar de Kapel gaat om samen te bidden. Een ritme wat je leven vormt omdat je elke keer weer opgeroepen wordt tot het stoppen van je normale bezigheden en je te richten op God. Een ritme van eb en vloed. Van contemplatie en actie. Een ritme van gebed wat je ook in je gewone dagelijks leven kunt inpassen.

Op de plek waar ik woon leven we met het ritme van de Northumbria Community en haar Celtic Daily Prayer. Dat ritme heeft vier gebedsmomenten per dag, soms bidden we een moment per dag samen, een andere dag meer momenten. Het ochtendgebed en avondgebed neemt zo’n 20 minuten, het middaggebed is kort een aan het einde van de dag zijn er de completen. Je kunt de gebeden thuis bidden op momenten die bij jou passen. Of meebidden met Stadsklooster Arnhem.

Jarenlang dezelfde gebeden bidden, is dat niet saai?

Jazeker, dat is het soms. Tegelijk gaan de gebeden en meditaties onder je huid zitten en hebben daarmee – vaak onbewust – invloed op m’n denken en doen.