Skip to content

Geestelijke weg- de envelop

Een serie van 4 blogs over de geestelijke weg, vandaag deel 1.

Gestart met de opleiding geestelijke begeleiding in september. Een opleiding die inspireert, tot reflectie oproept en creatief is. Ik geniet ervan!  Een van de opdrachten was mijn geestelijke weg te beschrijven. Ik heb ervoor gekozen dat met een collage te doen. In de komende blogs een paar impressies.

Dit collage is ook een momentopname zoals een Psalm ook een momentopname is van hoe de Psalmist op dat moment zijn geestelijke weg ervaart.

De materialen – recycling
De collage bestaat uit gerecyclede materialen. Dat zegt ook iets van ons, van mijn leven. Voortbouwend op dat van mensen die me zijn voorgegaan en tegelijk ook symbolisch voor de cirkel van het leven: geboren worden en tot stof terugkeren.
Het is een envelop van Amazon waarin een recent gekocht boek geleverd is. Daarmee heb ik schuld aan mijn handen. Amazon is een slechte werkgever voor zijn magazijnmensen. De eigenaar is een van de rijkste mensen op aarde. Ik weet dat en koop daar toch een boek. Meer deel van het systeem dan ik graag zou willen. Kan ik God vragen recht te doen als ik het zelf niet doe?

Net boven de streepjescode, verwijzend naar de ID code, de identiteit van wat er in de verpakking zit, is de open plek van het labyrint te vinden. In mijn ziel en tegelijk boven mij is Hij te vinden die groter is dan ik ben. De weg naar binnen, de geestelijke weg gaat door mij heen zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.

De collage zelf is gemaakt van oude tijdschriften, die bij mij in huis te vinden zijn. Dat zegt iets over waar ik mee in aanraking kom. Beelden van alledag uit de Volkskrant, de Kampioen, de Allerhande, Natuurmonumenten, NS blad enzovoort. Zo samengesteld dat ze iets zeggen over mijn geestelijke weg. Gescheurde fragmenten, rafelranden, niet netjes in vakjes geknipt, zoals het leven ook vaak bestaat uit fragmenten met rafelranden die later betekenis krijgen.

Meer volgende week in: het labyrint.