Skip to content

De geur van koffie

De geur van een kop koffie, geen betere geur om een dag mee te beginnen. Dan een moment van stilte, tijd om te mediteren, tijd om te bidden. Een gebed door iemand anders geschreven, ik hou er van! Ze helpen mij woorden te vinden die ik zelf niet vind, ze helpen me te bidden voor thema’s die ik zelf snel vergeet, ze laten me een nieuwe invalshoek zien.

Dit voorjaar gaf iemand mij de tip het boek Barefoot Disciple van Stephen Cherry te lezen. Toen ik Stephen Cherry ontmoette op een studiedag en hij dit gebed bad dacht ik: dit is zo’n gebed voor zoiets praktisch en alledaags dat ik er geen moment bij stil sta om daar zomaar voor te gaan bidden.  En dan opeens is een kop koffie een bijzonder moment! Hier de vertaling van zijn gebed Coffee Break uit Barefoot Prayers.

Koffie pauze

Dit is geen speciale gelegenheid.
Er is geen vorm, geen dress code.
Niets lijkt er aan de hand, toch
weet ik dat het er is.
Dit is niet een echte tijd.
Meer een pauze, een kier,
een interval, een tussendoor, misschien.
Een volwassen overblijfsel van
speeltijd.
Ja, het is reëel en heilig als
elke maaltijd,
vol van genade.

Als de koffie uit de pot vloeit
en vorm krijgt in de mok,
bid ik voor een zegen voor hen
die de bonen laten groeien,
de koeien melken
voor hen die dit alles naar me toe brengen.

Ik ben in een winkel. Ik bid voor de medewerkers:
houd hen opgewekt en geef hen
ontspanning als ze klaar zijn met hun werk.
Ik bid dat ze eerlijke lonen ontvangen.

Ik ben op mijn werk. Ik bid voor mijn
collega’s en teamgenoten: geef
hen boeiende en gezonde taken
en help ons door te gaan.

Ik ben thuis. Ik bid voor deze plek
en voor hen met wie ik dit deel:
mogen er goede dingen gebeuren
onder ons dak.

Ik ben met anderen. Ik bid voor
hen die mij gastvrij ontvangen, of
ik was uitgenodigd of zo maar langs kwam:
mag ons gesprek eerlijk zijn, vriendschappelijk en rijk

Ik ben alleen. Ik bid voor goede
gedachten. Laat me een minuut
of twee van rust en stilte nemen.
Laat mijn verbeelding, mijn gedachten,
mijn hart zich met elkaar verbinden
laat het vrede zijn.
Mag dit een moment zijn van verfrissing;
een tijd die echt vooruitgaat
een rijke en echte zegen
een dagelijkse mok van vrede.

Stephen Cherry