Skip to content

Blijf zitten waar je zit…

… en verroer je niet.  Allerlei associaties komen bij me op als ik aan deze zin denk: natuurlijk gewoon dat leuke verstopspelletje, ‘bevriezen’ in een angstige situatie, jaar in jaar uit hetzelfde doen.

Amma Syncletica heeft het ook over blijven waar je bent:

Als je in een klooster bent, ga niet naar een andere plek, want dat zal je beschadigen. Net zoals een vogel die haar eieren verlaat, voorkomt dat de eieren uitgebroed worden, zo zal de monnik of non koud worden en haar geloof sterven als ze van de ene plek naar de andere gaat.

Mary C. Earle, The Desert Mothers, 21.

Waar heeft Amma Syncletica het hier over? In de kloostertraditie wordt dit stabilitas genoemd, trouw zijn. Trouw zijn aan waar je bent, trouw zijn aan wat je doet, trouw zijn aan God en jezelf. Ook als het moeilijk is of saai of als er nog duizend andere boeiende dingen zijn.  FOMO- Fear of Missing Out, de angst om iets te missen in ons overvolle leven kan er zo makkelijk toe leiden dat we heel veel doen, niets willen missen en zo van alles een beetje meekrijgen en zo langs de oppervlakte van alles scheren. Herkenbaar?

Amma Syncletica daagt ons uit onze eieren uit te broeden. Soms is dat saai of zelfs moeilijk, is het blijven zitten waar je zit, wachten tot de eieren uitgebroed zijn, vraagt het veel van je doorzettingsvermogen en je trouw. Vraag je je af of er wel wat uit die eieren komt…  En tegelijk creëert het rust, ontspanning, is er de tijd om te zien wat er om ons heen gebeurt, helpt het de diepere betekenis te ontdekken, helpt het te vertrouwen op God die leven geeft. Want dat leven komt, die beweging komt! Op het moment dat de eieren open breken, de vogeltjes uit het ei komen en uiteindelijk uitvliegen!