Onderscheiden waar het op aan komt. Discernment of wel onderscheiden is samen ontdekken wat God van ons/jou vraagt. Hoe doe je dat als kerk of gemeenschap samen? Soms zie je leiderschap alle touwtjes in handen hebben, soms zie je ellenlange vergaderingen waarin democratie en statuten de toon zetten, Kan het ook anders? In mijn Master onderzoek (IBTS Praag, 2014) ben ik aan de slag gegaan met de vraag wat het betekent samen de wil van Christus te onderscheiden, samen de weg van God te zoeken als kerk. Wat is dat dan ‘onderscheiding’. Sally Weaver Glick zegt het zo:

‘Onderscheiden is de praktijk van het aansluiten op Gods diepste verlangen voor de wereld. Het is de kunst van het herkennen waar God al aan het werk is en het ontdekken waartoe God ons roept om te doen en te zijn op onze eigen plek en in onze eigen tijd. Het is de discipline om onze besluiten en acties in lijn te brengen met die van God. Onderscheiden in de gemeente is de toepassing van deze praktijken in besluiten gemaakt in en door de gemeente.’

Sally Weaver Glick, In Tune with God: The Art of Congregational Discernment (Scottdale: PA: Faith & Life Resources, 2004), 13.

Vanuit de theologie van Yoder en McClendon en praktijkervaringen uit gemeenten ben ik met deze vraag aan de slag gegaan en tot 4 praktijken gekomen die de gemeente kunnen helpen samen discernment te oefenen. Meer is te lezen in ‘Samen ontdekken- de uitdaging van de vergaderen(de) gemeente: samen de wil van Christus onderscheiden’. Een deel uit de Baptisticareeks met artikelen van diverse schrijvers.

In de film ‘Des Hommes et des Dieux’ is een mooi fragment te zien hoe onderscheiding in deze kloostergemeenschap plaats vindt. De monniken staan voor de vraag ‘blijven of weggaan’ in een conflictgebied in Algerije.